Sfeerafbeelding Yoga
Yoga
Sfeerafbeelding Yoga

'Verbinden van lichaam en geest'

YOGA VOOR JOUW NATUUR

Yoga en Ayurveda zijn twee nauw verbonden eeuwenoude tradities, ze versterken elkaar. Yoga maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Yoga helpt je bij de verbinding tussen lichaam en geest, waardoor je meer in balans komt.

Yoga is niet prestatiegericht. Yoga is liefde voor jezelf, voor anderen en voor alles om je heen. Het leert je stil te staan wat belangrijk is voor jouw leven, de essentie voor jouw leven.

Je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn, maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. Alle yogahoudingen hebben als doel de spieren, de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten en het evenwicht beter te laten functioneren. 

Tijdens een yoga oefening ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dan volg je de adem. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen. 

Er zijn veel verschillende soorten fysieke vormen ontstaan vanuit de hatha yoga Pradipika. Welke het beste is voor jou, wordt bepaald door jouw natuur en de situatie waarin je bevindt. In een consult kan Guna je helpen om te ontdekken welke vorm van yoga het beste bij jou past: asthanga, -, dru-, hatha-, vinyasa-, yin-of yoga. 

De hatha- en yin yoga lessen kun je bij Guna volgen. 

HATHA YOGA

Hatha yoga is een vorm van statische oefeningen die je langzaam aanneemt. om de afvalstoffen af te voren uit de spieren. Tijdens de houdingen gebruik je het hele lichaam maar de energie komt vanuit je centrum, je buik; het hara punt. Het gaat vooral om de wervelkolom die je 4 kanten op kan bewegen. In iedere houding open je een specifiek deel van het lichaam zodat de energie vrij kan stromen. De oefeningen geven een krachtige energie maar de kwaliteit is ontspannen. Na een les ervaar je  letterlijk en figuurlijk meer ruimte in lichaan en hoofd.
 

YIN YOGA 

Yin yoga is een vorm van yoga met verstilde poses, waar je langer in blijft. Bij andere vormen van yoga span je de spieren vaak aan, hier laat je dat juist los. Yin Yoga doe je voornamelijk zittend of liggend op de vloer in veilige, openende poses waardoor de botten van elkaar af bewegen. Gewrichten worden hierdoor soepeler. Ook kunnen afvalstoffen binnen het bindweefsel beter worden afgevoerd en wordt de doorstroming van energie in de meridianen (energiebanen) bevorderd. Door ademhaling en de stilte van de houdingen keer je naar binnen en heb je de tijd om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Je bent volledig in het nu, voelt en accepteert wat zich aandient. 

Yin Yoga is een therapeutische vorm van yoga die gaat over het creëren van ruimte op fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Het helende aspect brengt flexibiliteit, kracht en ruimte in  lichaam en hoofd.

LESROOSTER

Maandag        19.00 - 20.15 uur Hatha         20.30 - 21.45 uur Yin
Dinsdag          19.00 - 20.15 uur Hatha         20.30 - 21.45 uur  Hatha
Woensdag     19.00 - 20.15 uur Hatha        20.30 - 21.45 uur  Hatha
Donderdag    19.00 - 20.15 uur Yin                 

De lessen worden gegeven bij Yoga Berlicum. www.yogaberlicum.nl . Je kan ook een afspraak maken voor een privéles.